22.07.2016 / Savjeti za poduzetnike

E-poslovanje i koja je njegova svrha

Što je e-poslovanje?

E-poslovanje je primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) kao podrška svim poslovnim aktivnostima. U svom najjednostavnijem obliku, e-poslovanje omogućava poduzetnicima da zarade više novca te štede novac i vrijeme koristeći ICT.

Što je e-trgovina?

E-trgovina je vrsta e-poslovanja u kojoj se transakcije provode putem interneta. Omogućuje poduzećima integriranje svih njihovih dokumenata, informacija i aktivnosti tako da se poslovanje odvija djelotvornije i zapravo funkcionira kao jedinstvena poslovna cjelina zajedno s dobavljačima i partnerima.

E-poslovanje i njegova svrha

E-poslovanje znači puno više nego jednostavno imati internetsku stranicu ili portal. Svrha e-poslovanja je poboljšati konkurentnost organizacije, proširiti njeno tržište i povećati broj kupaca. E-poslovanje se ne odnosi samo na tehnologiju, ono kombinira tehnologiju, procese, organizaciju i drukčiji način razmišljanja. Ono uključuje tehnologiju kako bi promijenilo i automatiziralo postojeće poslovne aktivnosti poput marketinga i prodaje, razvoja novih proizvoda, proizvodnje te ulazne i izlazne logistike.

Konkretnije, e-poslovanje omogućava poduzetnicima postizanje njihovih ciljeva korištenjem troškovno učinkovitih i pristupačnih alata. Ono pomaže poduzetnicima da poboljšaju svoje usluge i dobiju pristup kupcima izvan lokalnog tržišta, povećaju vidljivost za kupce i partnere, smanje troškove marketinga, uspoređuju proizvode i cijene, smanje troškove povezane s poslovnim transakcijama te komuniciraju ili posluju, a da se ne nalaze na istoj lokaciji. E-poslovanje služi kao podrška u suradnji s partnerima kao što su dobavljači, banke i vlada te u naručivanju roba i sirovina.

Za razmjenu podataka u modelima e-poslovanja usvojeni su tehnički standardi kako bi se osiguralo da različiti sustavi mogu međusobno komunicirati.

Glavna korist za poduzetnike jest osjetno proširen pristup tržištima (na primjer, prodaja u inozemstvo putem interneta) i informacijama, bez velikih troškova.

Način na koji se e-poslovanje odvija mijenja se velikom brzinom zbog novih kretanja nastalih uslijed tehnoloških promjena, tako da poduzetnici ne mogu zanemarivati nove trendove i mogućnosti koje mogu povećati njihovu konkurentnost, a to su, primjerice:

  • korištenje društvenih mreža za pronalaženje kupaca
  • korištenje videouradaka za različite svrhe, od marketinga do obuke
  • mobilne aplikacije računalstvo u oblaku
  • obrada roba i inventara u stvarnom vremenu

Za dodatne savjete kontaktirajte naš knjigovodstveni servis u Zagrebu ili knjigovodstveni servis u Osijeku.

Pročitajte o financijskom i upravljačkom računovodstvu u sljedećem članku: Financijsko i upravljačko računovodstvo

Podijeli:

Nedavne objave