14.10.2016 / Knjigovodstveni savjeti Savjeti za poduzetnike

Računovođa – njegov odabir i značaj

Značaj dobrog računovodstva

Računovodstvo je dobar izvor informacija koje može povećati vašu konkurentnost na tržištu i omogućiti vam kvalitetan razvoj. Pri odabiru računovođe nije svejedno koga ćete zaposliti da upravlja vašim financijama, imajte na umu da će pravi računovođa postati pouzdani kolega na kojeg možete računati, onaj koji će ponuditi savjet i smjernice za unaprijeđenje vašeg poslovanja. Pri odabiru računovodstva važno je odvojiti vrijeme kako biste odabir napravili pažljivo. Postoji nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti: gdje se vaš računovođa nalazi (lokacija je manji problem), koliko ste spremni platiti (cijena nije presudni faktor) , što točno očekujete od njega itd. U vašem je interesu da pronađete kvalitetnog i pouzdanog računovođu jer će on rukovoditi vašim financijama. Brige oko gotovo svakodnevnih promjena zakona, propisa i ostalog prepuštate vašem računovođi koji to prati i obavještava vas o tome te vas savjetuje kako to najučinkovitije primjeniti na vašu tvrtku. Na taj način ćete uštedjeti puno vremena kod raznih birokratskih prepreka, i što je najvažnije potencijalno možete uštedjeti puno novca.

Dobar računovođa – savjeti za izbor

1. Lokacija

Morate se zapitati je li lokacija bitna. U današnje doba sve više kompanija surađuje preko interneta, što znači da je lokacija najmanji problem. Komunicirati možete putem e-maila, telefona, video konferencija… Ako vaš računovođa može biti bilo gdje, onda ne morate svoje planove vezati za njegovu lokaciju. Gdje god da se računovođa nalazi, budite sigurni da bude stručan u vođenju financija i savjetovanju koji odgovara upravo vašem poslovanju.

2. Stručnost i iskustvo

Kao i većina poslova danas, i tržište računovodstvenih usluga znatno napreduje svakog dana i mijenja se. Knjigovodstveni servis ili računovodstveni servis danas mora biti više od klasičnog administratora papirologije. Upravo iz tih razloga vrlo je bitno da se vaš računovođa stalno usavršava i proširuje svoje znanje, jer je to jedini način da uspijeva pratiti promjene koje se stalno događaju.

Izaberite računovođu s certifikatom ovlaštenog računovođe. Imajući u vidu veće iskustvo i znanje ovlaštenog računovođe, on će biti dodatna vrijednost vašeg poslovanja. Ako očekujete da vaše poduzeće ostvaruje poslovni rast, bilo bi dobro da angažirate profesionalnog računovođu od samog početka.

3. Informirajte se

Kada tražite računovođu počnite sa raspitivanjem kod prijatelja, obitelji koji imaju svoje firme, imaju li nekog za preporučiti. Imajte na umu da izbor računovođe može biti osobna odluka, to znači da ono što je dobro za konzalting firmu vašeg prijatelja ne mora biti dobro za vaše proizvodno poduzeće. Treba imati na umu i različit način vođenja računovodstva u različitim područjima i djelatnostima. Najbolji računovođa za malog poduzetnika ne mora biti najbolji za poduzeće sa npr. 100 zaposlenih.

Informirajte se na internetu putem društvenih mreža, web stranica… Koristite poslovno orijentiranu mrežu LinkedIn koja je jedna od najvećih globalnih poslovnih mreža, možete ju iskoristiti za pretragu računovođa koji ima preporuke drugih vlasnika i suradnika.

Na internetu možete saznati stvari kao što su:

  1. Preporuke od klijenata
  2. S kim su povezani
  3. Kakvo im je iskustvo, koliko dugo su u poslu, što su radili prije toga
  4. Koje su im kvalifikacije, jesu li ovlašteni računovođe….

4. Razgovarajte s nekoliko kandidata prije odluke

Ne treba automatski prihvatiti prvu ponudu na stolu, najbolje je napraviti usporedbu računovođa jednog s drugim. Tako ćete sebi olakšati odluku koji je najbolji za vašu tvrtku. Razgovor s kandidatima može biti dobar način da vidite koliko će vam biti lako da surađujete s nekim.

Pitajte za reference i tražite uvjerenja od njih. Dok razgovarate sa predstavnikom, pitajte ga sve, od načina plaćanja do uspješnosti tvrtke. Imajte na umu da morate zaposliti knjigovođu koji je jako dobar u onome što radi. Uvjerite se da je njihov rad u skladu sa potrebama i praksom vaše tvrtke. Pitajte ih da vam kažu jesu li vodili ili vode knjige za neke poslove poput vaših. Ne zaboravite da morate zabilježiti sve što ste ih pitali.

5. Dobar računovođa će pomoći rastu vašeg poduzeća

Vaš računovođa će postati blisko povezan sa radom vašeg poduzeća, tako da to nije odluka koja se donosi “brzo”. Treba vam netko kome možete vjerovati, netko tko ima neophodno iskustvo i netko tko će biti tu kada vam treba.

Dobar računovođa pomaže kompaniji da raste, tako što prati kompletno poslovanje iz drugog kuta i nudi savjete pri određenim poslovnim problemima. Ovo će vam sigurno uštedjeti novac i na kraći i na duži period. Dobar računovođa će biti vaš partner u svakom smislu a ne samo na papiru.

Obratite se našim Recupero stručnjacima u knjigovodstveni servis u Zagrebu ili knjigovodstveni servis u Osijeku, za savjete i pomoć u Vašem poslovanju.

Podijeli:

Nedavne objave