13.06.2016 / Savjeti za poduzetnike

Kako odabrati knjigovodstveni servis?

Knjigovodstveni servis i njegova uloga u vašem poslovanju

Kako odabrati dobar knjigovodstveni servis pitanje je koje koji si svaki poduzetnik danas vrlo često postavlja bilo da želi otvoriti novu tvrtku, obrt ili želi jednostavno promijeniti knjigovodstvo. U praksi se pokazalo da se rijetko o tome razmišlja na vrijeme i nekako se odabir ostavlja za kraj. To je pogrešno razmišljanje u poslovanju jer knjigovodstvo vam može uštedjeti dosta novca. Savjetujemo da se dobro upoznate s ponudama postojećih knjigovodstvenih servisa jer dobar, kvalitetan i pouzdan knjigovođa je važna karika vašeg poslovanja koji će vam omogućiti da se posvetite onome u čemu ste najbolji – svom poslu. Sve ostale brige oko gotovo svakodnevnih promjena zakona, propisa i ostalog, prepuštate vašem knjigovođi koji to prati i obavještava vas o tome te vas savjetuje kako to najučinkovitije primjeniti u vezi vaše tvrtke. Na taj način ćete uštedjeti puno vremena kod raznih birokratskih prepreka i što je najvažnije – potencijalno možete uštedjeti puno novca.

Zašto prepustiti svoj posao knjigovodstvenom servisu?

  • Zakonska regulativa koja se često mijenja i treba utrošiti dosta vremena za praćenje tih promjena.
  • Redovan posao poduzetnika koji mora paziti da redovito i pravovremeno izvještava nadležna tijela – upravo tu dolazi do najčešćih propusta.
  • Knjigovodstveni servis vam osigurava stalan prinos savjeta, rješenja i poslovne podrške koja vam je potrebna u vašem poslovanju.

Kao što smo rekli, a i sami vjerojatno znate, knjigovodstvo i računovodstvo vrlo su važne stvari za svakog poduzetnika. Kod odabira vodite računa o tome da je knjigovođa ujedno i vaš poslovni savjetnik koji će vam ispravnim, pravovremenim savjetima pomoći da pravilno postavite svoju poslovnu strategiju uz kvalitetnu analizu vaših financijskih rezultata. Primarni cilj svakog poduzetnika je financijski uspjeh, stoga ne zaboravite da je ispravno i kvalitetno vođenje poslovnih knjiga veoma važan dio uspješnog poslovanja.

Koraci za pronalaženje kvalitetnog knjigovodstvenog servisa

Kako biste donijeli najbolju odluku za vaš dugoročni poslovni uspjeh, prilikom odabira obratite posebnu pažnju na sljedeće:

  • Ozbiljnost: Budući da je riječ o odgovornom i nimalo jednostavnom poslu, zahtijevajte ozbiljnost. Ne prihvaćajte ponude od ljudi kojima je knjigovodstvo honorarni posao ili nekakva “usputna” zanimacija. Tražite knjigovodstvo čije usluge će maksimalno raditi za vas, isto tako budite sigurni da ćete odabrati onu tvrtku koja može pratiti rast vašeg poslovanja.
  • Stručnost i iskustvo: Kao i većina poslova danas i tržište računovodstvenih usluga znatno napreduje svakog dana i mijenja se. Knjigovodstveni servis ili računovodstveni servis danas mora biti više od klasičnog administratora papirologije. Upravo iz tih razloga vrlo je bitno da se vaš knjigovođa stalno usavršava i proširuje svoje znanje, jer je to jedini način da uspijeva pratiti promjene koje se stalno događaju.
  • Povjerenje: Ne zaboravite da će osoba koju zaposlite imati pristup svim vašim dokumentima, a od njezina rada, truda i stručnosti ovisiti će uspjeh vašeg poslovanja pa ne žalite truda da pronađete stručnu osobu u koju možete imati puno povjerenje.
  • Cijena: Na cijenu utječe velik broj faktora. Počevši od toga kojom vrstom posla se bavite tj. kojom djelatnošću, koliko radnika imate pa sve do razlika između samih servisa. Ponekad ni niska cijena nije garancija dobre ili loše usluge. Najveća greška je da dopustite da vam razlika u nekoliko stotina kuna bude odlučujući kriterij pri odabiru. Kvaliteta usluga raste svakim danom, te računovodstvene i knjigovodstvene tvrtke nude puno širi spektar usluga nego ranije i na poduzetnicima je da to iskoriste i dobiju više za svoj novac.

U današnje doba svaki ozbiljniji knjigovodstveni servis je prisutan na internetu, te vrlo brzo i jednostavno možete doći do nekih prvih informacija koje će vam pomoći u selekciji (reference, točnost podataka na web stranici, ažurnost podataka, prisutnost na društvenim mrežama, broj klijenata…). Vrlo brzo možete ostvariti kontakt putem emaila sa nekoliko servisa. Nakon njihovih odgovora na pitanja koje ste im postavili, možete napraviti usporedbu kvalitete njihovih odgovora te usporediti cijene koje vam nude i na temelju toga dogovoriti sastanak.

Kada ste se odlučili koji/koje ćete knjigovodstvene servise odabrati, morate napraviti temeljitu provjeru tvrtke. Pitajte za reference i tražite uvjerenja od njih. Dok razgovarate sa predstavnikom, pitajte ga sve, od načina plaćanja do uspješnosti tvrtke. Imajte na umu da morate zaposliti knjigovođu koji je jako dobar u onome što radi. Uvjerite se da je njihov rad u skladu sa potrebama i praksom vaše tvrtke. Pitajte ih da vam kažu jesu li vodili ili vode knjige za neke poslove poput vaših. Ne zaboravite da morate zabilježiti sve što ste ih pitali.

Ne postoje univerzalni kriteriji po kojima bi trebali odabrati najbolji servis za sebe, ali postoje smjernice koje vam ukazuju na to što je najbitnije. Prije nego krenete u potragu stavite na papir ono što vi smatrate da je najbolje za vaše poslovanje i krenite od tuda.

Ne brzajte s odlukom i odvojite dovoljno vremena za odabir.

Naša tvrtka Recupero d.o.o. predana je učenju i usvajanju novih znanja. Krase nas ugled, odgovornost, stručnost usluga i pouzdanost. Za dodatne savjete i pomoć, javite se Recupero stručnjacima u knjigovodstveni servis u Zagrebuknjigovodstveni servis u Osijeku ili knjigovodstvenis servis u Vukovaru.

kako-otvoriti-knjigovodstveni-servis

Podijeli:

Nedavne objave