16.06.2016 / Savjeti za poduzetnike

Vodič za poduzetnike početnike: Što osnovati – poduzeće ili obrt?

Želite postati poduzetnik ali ne znate želite li otvoriti poduzeće ili obrt? Odgovor na to pitanje ovisi o brojnim informacijama, u nastavku ćemo nabrojati one osnovne, a na vama je da odlučite za što ćete se opredijeliti. Pročitajte naš vodič za poduzetnike početnike i s lakoćom donesite odluku poslovanja!

Vodič za poduzetnike početnike: Troškovi osnivanja

Ukoliko se odlučite za osnivanje poduzeća, prilikom osnivanja trebate platiti troškove javnog bilježnika, odvjetnika, naknade za trgovački sud, biljege i slično, pa se ti inicijalni troškovi osnivanja mogu popeti i do 3.500 kuna.

Ukoliko se odlučite za osnivanje j.d.o.o.-a troškovi osnivanja su oko 800 kn. Još jedna razlika između d.o.o.-a i j.d.o.o.-a što vam za osnivanje d.o.o.-a treba i temeljni kapital od 20.000 kn (koji može biti u novcu, a i u stvarima), dok za j.d.o.o. treba svega 10 kn za temeljni kapital. No, zato na kraju godine od ostvarene neto dobiti morate uvijek izdvajati jednu četvrtinu dobiti dok se ne ispuni minimalna visina temeljnog kapitala od 20.000 kn (što ćete svaki puta nositi sa sobom dodatne troškove doregistracije temeljnog kapitala u trgovačkom sudu). Otvaranje obrta je najjeftinije i tu je trošak oko 450 kn. U početku je za poduzetnike s manje sredstava najisplativije otvoriti obrt ili j.d.o.o.

Vodič za poduzetnike početnike: Sustav PDV-a

Prilikom otvaranja poduzeća ili obrta imate mogućnost izbora za ulazak u sustav PDV-a, ne morate biti u sustavu PDV-a do prihodovnog praga PDV-a od 230.000 kuna. No, iako vaša usluga ili proizvod mogu na taj način biti jeftiniji za korisnika ili kupca, što vam pruža prednost u startu, u isto vrijeme PDV na ulaznim računima više nećete moći odbijati i predstavljat će vam se u poslovanju kao još jedan trošak.

Ukoliko su u sustavu PDV-a, obrt izdaje R-2 račun gdje se PDV obračunava po naplaćenoj realizaciji, d.o.o. i j.d.o.o. izdaju R-1 račune i plaćaju PDV po ispostavljenom računu odnosno izvršenoj usluzi u odabranom obračunskom razdoblju (mjesečno ili kvartalno), ukoliko nisu izabrali oporezivanje po naplaćenim naknadama.

Razlika se pojavljuje i u sustavu oporezivanja vašeg poslovanja, pa tako kao obrtnik, sa svojim prihodima obvezno ulazite u sustav poreza na dohodak, čime se stopa oporezivanja kreće od 12 do 40 posto, možete odabrati i paušalni porez, ukoliko ispunjavate određene uvjete. Ako prijeđete jedan od uvjeta: primitak od 2.000.000,00 kn, dohodak od 400.000,00 kn, više od 15 zaposlenih, knjigovodstvena vrijednost dugotrajne imovine veća od 2.000.000,00 kn postajete obveznikom poreza na dobit.

Vodič za poduzetnike početnike: Prihodi, troškovi i ostvarena dobit

Prvo i osnovno pravilo je visina prihoda (ukupna prodaja i prihodi od kamata primjerice) koje planirate ostvariti godišnje, te koliko će iznositi dobit prije oporezivanja (dobit nakon odbitaka svih poslovnih troškova odnosno rashoda). Samo malo pojašnjenje pojmova: kod poduzeća se razlika prihoda i rashoda zove dobit, a kod obrta se zove dohodak.

Ukoliko otvorite poduzeće (d.o.o., j.d.o.o.) tada se tako ostvarena dobit oporezuje sa 20% (porez na dobit), a ukoliko istu želite isplatiti onda morate platiti još porez na dohodak od kapitala u iznosu od 12% + prirez (ovisno u kojem gradu / općini imate prebivalište). Ukratko, oporezivanje poduzeća je uvijek varijabilno (tj. otprilike 34% prosječno).

Ukoliko otvorite obrt tada se dohodak prije oporezivanja oporezuje ovisno o rasponu i to po stopama 12%, 25% i 40%. Primjerice, ukoliko ostvarite dohodak prije oporezivanja od 26.400 kn godišnje, u obrtu će se navedeni dohodak oporezivati maksimalnom stopom od 12%, dok bi se dobit u istom iznosu u poduzeću oporezivala stopom od 20%.

Vodič za poduzetnike početnike: Plaća

;
Ukoliko ste obrtnik, tada ćete morati mjesečno uplaćivati fiksni iznos doprinosa (mirovinsko, zdravstveno, zapošljavanje, zaštita na radu) koji iznosi 1943,35 kn za 2016. godinu (dakle neovisno da li određene mjesece radite i ostvarujete prihode ili ne, morat ćete fiksno uplaćivati kao obrtnik navedeni iznos doprinosa).

Ukoliko sklopite radni odnos s vašim poduzećem, tada ste obvezni obračunavati minimalnu bruto i plaću za puno radno vrijeme od 8 sati dnevno u iznosu od 3120,00 kn za 2016. godinu za koju doprinosi iznose 1160,64 kn.

Oporezivanje plaće kod zaposlenika u poduzeću ovisi o nizu faktora (osobni odbitak, prirez mjesta prebivališta, poreznom razredu), dok se kod obrta oporezuje dohodak ostvaren na godišnjoj razini.

Vodič za poduzetnike početnike: Godišnji fiksni troškovi

Članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori – jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću i društvo s ograničenom odgovornošću plaća 42,00 kn mjesečne članarine.

Članarina u Hrvatskoj obrtničkoj komori – plaća se kvartalno 156,00 kn.

Osim članarine postoje i doprinosi HGK odnosno HOK, koji se računaju u postotku od prihoda odnosno dohotka, te davanja za turističke članarine (ovisno u kojem mjestu je registrirano vaše poduzeće ili obrt, te kojom se djelatnošću bavite), spomenička renta (ovisno o objektu u kojem vršite djelatnost i samoj djelatnosti, mjestu sjedišta), te naknade za općekorisne funkcije šuma koju plaćaju i poduzeća i obrti neovisno o djelatnosti i to na prihode (tj. ne na dobit / dohodak).

Vodič za poduzetnike početnike: Prema tipu odgovornosti vlasnika

Za obrt odgovara nositelj obrta tj. fizička osoba i to cjelokupnom svojom imovinom, dok u poduzeću odgovara poduzeće i to do visine imovine poduzeća, a u j.d.o.o. direktor odgovara za poslovanje društva.

Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja slobodno nas kontatkirajte.

Pročitajte sljedeći članak: Paušalno oporezivanje obrtničke djelatnosti

Podijeli:

Nedavne objave