25.08.2016 / Savjeti za poduzetnike

Tko je poduzetnik i koja je njegova uloga?

Poduzetnik je poslovni čovjek, najčešće nositelj posla. U izvornom značenju riječ je o čovjeku koji ulaže svoj novac u određeni poslovni pothvat nadajući se zaradi, odnosno dobiti. U tu svrhu osniva poduzeće i sklapa ugovore s onima koji će za njega raditi. On, dakle, snosi imovinski rizik, dok svi drugi koje on zaposli dobivaju ugovorenu naknadu (rizik zaposlenih je u tome što su možda izabrali lošeg poslodavca).

Poduzetništvo se najviše vezuje za dva osnovna svojstva, koja proistječu iz samog pojma poduzimljivosti: sklonost riziku i inovativnost. Budući da ljudi koji raspolažu novcem ne moraju biti obdareni tim svojstvima, a i trajnost poduzeća je poželjna, poduzetništvo, vlasništvo i menedžerstvo mogu biti sasvim razdvojeni.

Vlasnički rizik ne mora padati na poduzetnika, a poduzetnik ne mora biti menedžer. Zbog toga, sklonost riziku i inovativnost ne moraju se podudarati u jednoj poslovnoj funkciji ili osobi. Ipak, u ovoj podjeli rada ne može se pretjerivati, budući da inovativnost mora biti rukovođena stjecanjem zarade, kao što bi se sklonost za rizik sasvim izgubila ukoliko bi ili netko uvijek preuzimao rizik za drugoga ili bi se on sasvim socijalizirao. Zbog toga, suvremeni poduzetnici još uvijek moraju bar donekle spajati ova dva osnovna poduzetnička svojstva.

Tko je poduzetnik?

Iako se svi poduzetnici razlikuju, postoje određene karakteristike koje nose svi lideri poduzetništva. Dobri poduzetnici su kreativni, ambiciozni, dobro umreženi, sigurni u sebe, ustrajani, predani onome što rade te orijentirani ka postignuću. Razlikujemo nekoliko vrsta poduzetnika. Serijski poduzetnik pokreće pothvat, prodaje ga i pokreće novi pothvat. Solopreneur pokreće posao sasvim sam, a paralelni poduzetnik uključen je u poslovanje jednog ili više poslovnih subjekata odjednom. Izumitelj emitira inovativne ideje, poslovne modele ili planove, dok Interni inovator posluje dulje vrijeme u određenoj djelatnosti i pronalazi prilike za poboljšanje postojećih usluga, proizvoda ili poslovnog procesa

Tipovi poduzetnika i njihove karakteristike

Idealisti

Razlog pothvata za idealista je uočavanje poslovne prilike. Karakterizira ga kreativan rad, a preferira stvaranje poslovnih odnosa s provjerenim i pouzdanim dobavljačima. Idealist je također nestrpljiv u izražavanju administrativnih i pravnih pitanja i financijskih analiza.

Optimizatori

Optimizatori preferiraju slobodno i fleksibilno poslovanje. Iznimno su vješti u financijama, a profitu pridaju znatno veću važnost nad prihodom.

Radnici

Radnici vole svoj posao i ulažu dodatne napore u ostvarenje zacrtanog cilja. Također, orijentirani su na detalje u cilju rasta poduzeća te posjeduju dugoročne poslovne planove kojih se striktno pridržavaju.

Žongleri

Žongleri su okupirani upravljačkom strukturom poduzeća. Teško delegiraju, a posao vole obavljati sami radi visoko zacrtanih standarda. Obzirom da simultano obavljaju nekoliko poslova, imaju konstantan nedostatak vremena.

Održavatelji

Održavatelji poduzeće stječu kupovinom ili nasljeđem. Obzirom da su zadovoljni postojećim statusom, ne teže postizanju značajnih stopa rasta

Slobodno nas kontaktirajte u naš knjigovodstveni servis u Zagrebu ili knjigovodstveni servis u Osijeku.

Zanima vas kako dobiti PDV ID broj, pročitajte naš sljedeći članak: Što vam je potrebno kako biste dobili PDV ID broj

Podijeli:

Nedavne objave